Güncel

Yeni Demokrat Kadınlar’dan “Yüzleşme, Hesaplaşma ve Örgütlenme” Şiarı

İSTANBUL | 13 – 04 – 2011 | Türkiye’nin birçok yerinden İstanbul’a gelen kadın aktivistler, 10 Nisan Pazar günü Yeni Demokrat Kadın’ın (YDK) Kurultay Örgütleme Konferansı’nda (KÖK) bir araya geldiler. Yaklaşık ikinci yılını geride bırakan Yeni Demokrat Kadın, önemli bir organizasyona imza attı.

“Yüzleşme, Hesaplaşma ve Örgütlenme” ana başlıkları altında örgütlenen ve Taksim Hill Hotel’de gerçekleşen KÖK’te heyecan ve coşku ön plandaydı. Konferans, kadın mücadelesinde önemli bir yeri bulunan ve Munzur dağlarında Ferdi Karacan ile birlikte şehit düşen TİKKO gerillası Çiğdem Yılmaz’a atfedildi. Konferansa katılamayan tutsak ve aktivist kadınlar ise alkışlandılar.

Konuya ilişkin yazılı açıklamasında Yeni Demokrat Kadın, „dört kuşaktan kadınların bir araya gelmesi ve tartışmalara aktif bir şekilde katılmaları bizler açısından birbirimizden öğrenme ve öğretme anlamında oldukça önemliydi. Bu anlamda bir arkadaşımızın söylediği “bizler annelerimizden ileri çocuklarımızdan geriyiz” sözü çok anlamlıydı” belirlemesine yer verdi.

Konferansta çeşitli şehirlerden gelen YDK aktivistleri, YDG Kadın Komisyonu konuşma ve sunumlarını gerçekleştirerek deneyimlerini aktardılar. Partizan adına yapılan sunumda, her alandan kadın yoldaşların büyük bir emekle yürüttüğü çalışmanın önemine vurgu yapıldı ve şimdiye kadar kadın sorununda zaaflı ve eksik bir duruş içinde olunduğu ancak attığımız her olumlu adımla sistemle de kopuş sağlanacağına dikkat çekildi.

Konferansa Avrupa’dan katılan ATİK Kadınların Kurtuluşu Hareketi bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda 20 yıldır kesintisiz yürüttükleri kadın faaliyetinde ki deneyimler aktarıldı ve özellikle erkek egemen anlayışın yansımaları açısından karşılaştıkları sorunlar paylaşıldı.

Öğle arasında Ekvatorlu müzik grubu Grup Nostalgia çok canlı ve neşeli müzik dinletisi ve performans sundu.

İstanbul YDK tarafından  “Nasıl Bir Kadın Çalışması yürütmeliyiz?”  ve “Kadın çalışmasının hedefleri” konulu sunumlar gerçekleştirildi.

Erkek şovenizminin ve emek sömürüsünün birbirinden ayırmadan temel eksen alındığı tartışma sonuçlarında, ulusal baskı, şiddet, çevre-yıkım-yozlaşma ve toplumsal cinsiyet ve bunun içinde de LGBT bireylere yaklaşım çalışmalarda ana hedef olarak belirlendi.

Son olarak serbest kürsüde “emperyalist savaşlarda kadın”, “hukuksal mücadelede kadın”, “din ve kadın üzerindeki etkisi” konularında da sunumlar yapıldı.

Konferans değerlendirme raporunda YDK, „Sabahtan akşama kadar yapılan canlı ve verimli tartışmaların yapılması konferansımızın başarılı geçtiğinin en somut göstergesiydi ve günün sonunda hepimizin gözlerinde başarılı bir çalışma yapmanın yarattığı güven, rahatlıkla okunabiliyordu. Şunu çok iyi biliyorduk; bu toplantıyı sonuçlandırmıştık ancak yürüttüğümüz tartışmalarda yeni bir toplantının hedeflediğimiz kurultayın tartışmalarının da kapılarını aralamıştık” dedi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu